Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/template.php on line 346
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/includes/lessc.inc.php on line 734
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/includes/lessc.inc.php on line 1863
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/includes/lessc.inc.php on line 2519
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/includes/lessc.inc.php on line 2572 Dla szkół | Pasieka na brzeguSkip to navigationPrzejdź do treści
Zaprszamy klasy na warsztaty do naszej Pasieki
Proponujemy 3 różne ścieżki do wyboru:
Ścieżkę kulinarną "Jak smakuje natura"
Ścieżkę pszczelarską "Jak to się robi"
Ścieżkę ekologiczną "Jak możemy pomóc dzikim zapylaczom"
Czas trwania: 3 h zegarowe
Koszt: 40 zł od dziecka
Wszystkie propozycje obejmują:
- spotkanie na żywo z pszczołami – obserwacja życia w ulu i pszczół podczas pracy w naturze
- rozmowę na temat życia pszczół, ich roli w środowisku czy pracy pszczelarza
- spacer po pasiece i ogrodzie
- czas na drugie śniadanie z lemoniadą zwaną „bzykiem” czyli wodą z miodem, cytryną i melisą
ŚCIEŻKA KULINARNA „Jak smakuje natura”
w jej trakcie uczniowie:
- dowiedzą się jak powstaje miód
- dowiedzą się jakie są rodzaje miodu i jak się je rozpoznaje
- spróbują różnych rodzajów miodu
- stworzą własne książeczki o miodzie i pszczołach
ŚCIEŻKA PSZCZELARSKA „Jak to się robi”
w jej trakcie ucziowie:
- zobaczą i poznają sprzęty pszczelarskie potrzebne do pracy w pasiece i do pozyskiwania
produktów pszczelich
- dowiedzą się jakie produkty pozyskuje się od pszczół i jak to się robi
- rozpalą dymiarkę, z którą idziemy do pasieki i dowiedzą się po co to robimy
- dowiedzą się jak jest zbudowany ul
- przymierzą strój pszczelarski
- wykonają woskowe tabliczki zapachowe
ŚCIEŻKA EKOLOGICZNA „Jak możemy pomóc dzikim zapylaczom”
w jej trakcie uczniowie:
- odwiedzą dziką i założoną łąkę
- dowiedzą się kim są dzicy zapylacze
- staną się detektywami tropiącymi dzikie zapylacze na łące
- lepiej poznają jeden gatunek np. trzmiela, murakę czy pszczolinkę
- dowiedzą się jak sami wraz rodzicami mogą pomóc dzikim owadom
- stworzą zielnik z dzikimi roślinami ważnymi dla zapylaczy
lub
- klucz do rozpoznawania dzikich owadów zapylających
Czas trwania: 3 h zegarowe
Koszt: 40 zł od dziecka
Zarezerwuj termin warsztatów już dziś!
INFORMACJE - REZERWACJA
Agnieszka Dukat-Pokrywa
tel. kom.: 504 302 166
e-mail: pasieka@pasiekanabrzegu.pl