Pozostałe produkty z ula

Pszczoły oprócz nektaru przynoszą do ula pyłek kwiatowy, z którego wytwarzają pierzgę oraz różne substancje żywiczne z roślin do produkcji propolisu - kitu pszczelego. Do budowy plastrów używają wosku wypacanego przez specjalne gruczoły przez pszczoły zwane woszczarkami. Produkują także mleczko pszczele służące do karmienia młodego pokolenia oraz matki.

PYŁEK KWIATOWY i PIERZGA

Robotnice zbierają pyłek z kwiatów, następnie mieszając go ze śliną zbijają w kulki umieszczając je na trzeciej parze odnóży w tzw. koszyczkach. Pszczelarze pozyskują go przy pomocy specjalnych poławiaczek pyłku umieszczonych na drodze do plastrów. Są to specjalne otwory o odpowiednich wymiarach i pszczoła przechodząca przez nie gubi kuleczki pyłku. Z czasem pszczoły uczą się zbierać coraz mniejsze obnóża.

PIERZGA

Pyłek przyniesiony do ula robotnice mieszają z miodem i szczelnie zamykają w komórkach plastra, w którym kisi się niczym ogórki w beczce.

 

PROPOLIS - KIT PSZCZELI

Powstaje z żywic i kleistych substancji z pąków i młodych pędów różnych roślin. Ma właściwości bakteriobójcze i służy pszczołom do uszczelniania gniazda, zatykania zbędnych otworów, a także do dezynfekowania komórek plastra. Każda komórka przygotowana pod składanie jajeczka jest pokryta cieniutką warstwą propolisu.

 

WOSK

Mater

 

MLECZKO PSZCZELE

Substancja odżywcza wydzielana przez gruczoły gardzielowe pszczół karmicielek. Karmione są nim młode larwy tylko przez pierwsze 3-4 dni życia oraz królowa. Mleczko psczele jest produktem wieloskładnikowym, zawierającym blisko 200 zidentyfikowanych związków chemicznych takich jak: białko, lipidy, cukry, enzymy, aminokwasy, składniki mineralne, kwasy organiczne.