Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/template.php on line 346
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/includes/lessc.inc.php on line 734
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/includes/lessc.inc.php on line 1863
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/includes/lessc.inc.php on line 2519
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/robur12/domains/pasiekanabrzegu.pl/public_html/sites/all/themes/theme1003/includes/lessc.inc.php on line 2572 Miód rzepakowy | Pasieka na brzeguSkip to navigationPrzejdź do treści
Pachnie kwiatami rzepaku i wiosennej łąki. Uspokaja i wzmacnia.
Ma jasno złocistą barwę. Szybko krystalizuje.
Nasz tegoroczny MIÓD RZEPAKOWYzawiera 70% pyłków rzepaku, ale o jego charakterze i smaku decydują także pozostałe pyłki:
klonu - 8%,
drzew owocowych 7%,
wierzby 7%,
maliny/jeżyny 4%,
akacji 1%.
Z kwiatów tych wszystkich roślin nasze pszczoły zbierały nektar.
CIEKAWOSTKA! Badanie wykryło też w tym miodzie pyłki roślin, które są wiatropylne i nie wydzielają nektaru, a pszczoły i tak zbierają ich pyłek. Są to pyłki sosny 1% i babki lancetowatej - też 1%.
Istnieją przepisy prawne określające typy i odmiany miodu. Miód odmianowy to miód pochodzący w większości z nektaru jednej rośliny. Polska Norma określa jako miód rzepakowy miód zawierający minimum 45% ziaren pyłku rzepaku.
ZALETY MIODU RZEPAKOWEGO
Miód rzepakowy zawiera dużą ilość cukrów prostych, a także witaminy z grupy B, witaminy K i C, żelazo i bor, i inne cenne składniki, które są łatwo przyswajalne dla naszego organizmu i dlatego miód ten pomaga w:
regeneracji wyczerpania fizycznego i psychicznego
chorobach serca: naczyń wieńcowych i układu krążenia
schorzeniach wątroby i dróg żółciowych
leczeniu przeziębienia i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych (zapalenie gardła czy błony śluzowej nosa)
łagodzeniu kaszlu
podnoszeniu odporności
Jak go najlepiej spożywać?
Jako napój - rozpuścić łyżkę miodu w szklance przegotowanej i ostudzonej wody. Ale oczywiście można go także wyjadać łyżeczką.
Słoik 0,5 l - 30 zł
Źródło: E. Kędzia, B. Kędzia “Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze” - Włocławek 2002; E. Kędzia, B. Kędzia “Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi” - Wydawnictwo SBM 2020
To miód wiosny w pełnym rozkwicie.
Delikatny i łagodny w smaku.
Pachnie kwiatami rzepaku i wiosennej łąki. Uspokaja i wzmacnia.
Ma jasno złocistą barwę. Szybko krystalizuje.
Nasz tegoroczny MIÓD RZEPAKOWY zawiera 70% pyłków rzepaku, ale o jego charakterze i smaku decydują także pozostałe pyłki:
klonu - 8%,
drzew owocowych 7%,
wierzby 7%,
maliny/jeżyny 4%,
akacji 1%.
Z kwiatów tych wszystkich roślin nasze pszczoły zbierały nektar.
CIEKAWOSTKA! Badanie wykryło też w tym miodzie pyłki roślin, które są wiatropylne i nie wydzielają nektaru, a pszczoły i tak zbierają ich pyłek. Są to pyłki sosny 1% i babki lancetowatej - też 1%.
Istnieją przepisy prawne określające typy i odmiany miodu. Miód odmianowy to miód pochodzący w większości z nektaru jednej rośliny. Polska Norma określa jako miód rzepakowy miód zawierający minimum 45% ziaren pyłku rzepaku.
ZALETY MIODU RZEPAKOWEGO
Miód rzepakowy zawiera dużą ilość cukrów prostych, a także witaminy z grupy B, witaminy K i C, żelazo i bor, i inne cenne składniki, które są łatwo przyswajalne dla naszego organizmu i dlatego miód ten pomaga w:
regeneracji wyczerpania fizycznego i psychicznego
chorobach serca: naczyń wieńcowych i układu krążenia
schorzeniach wątroby i dróg żółciowych
leczeniu przeziębienia i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych (zapalenie gardła czy błony śluzowej nosa)
łagodzeniu kaszlu
podnoszeniu odporności
Jak go najlepiej spożywać?
Jako napój - rozpuścić łyżkę miodu w szklance przegotowanej i ostudzonej wody. Ale oczywiście można go także wyjadać łyżeczką.
Słoik 0,5 l - 30 zł
Źródło: E. Kędzia, B. Kędzia “Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze” - Włocławek 2002; E. Kędzia, B. Kędzia “Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi” - Wydawnictwo SBM 2020