Natura w trwającym miliony lat procesie ewolucji powiązała ze sobą kwiaty i owady. Jedne nie mogą żyć bez drugich. Kwiaty zapewniają owadom pokarm,
a owady poprzez zapylanie gwarantują roślinom wydanie nasion i przetrwanie gatunku.
Roślina ma dwa cele: rosnąć i wydać nasiona, z których rozwinie się nowa roślina. Nasiona znajdują się w owocach, które powstają z zapylonych kwiatów.
ZAPYLENIE polega na przeniesieniu pyłku - czyli męskiego materiału genetycznego - z pręcika na słupek - żeński organ. Najlepiej, gdy materiał genetyczny
pochodzi z dwóch różnych roślin tego samego gatunku. I w tym miejscu do pracy przystępują pszczoły - prawdziwi profesjonalni eksperci w zapylaniu.
Rośliny wabią pszczoły pięknymi kolorami płatków kwiatów, intensywnym zapachem i słodkim nektarem z dna kwiatu. Owad chcący się posilić nektarem musi
otrzeć się o słupki i pręciki, brudząc się przy tym pyłkiem. Potem przenosi ten pyłek na następny kwiat i dostarcza przesyłkę do celu. Owad się najadł, kwiat został zapylony i wszyscy są zadowoleni.
ROŚLINY JADALNE
Z listy 100 roślin uprawnych zapewniających nam 90% żywności 71 jest zapylane przez pszczoły.
Dzięki pracy pszczół mamy takie owoce jak: jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, maliny i arbuzy.
Warzywa pestkowe: ogórki, pomidory, paprykę i dynię.
Pszczoły zapylają także rośliny, których owoców nie jemy, a które stanowią nasze pożywienie, czyli: buraki, marchewka, por, kapusta, kalafior, brokuł.
Niektóre z tych warzyw trzeba zostawić aby zakwitły i wydały nasiona, które są wysiewane w następnym roku.
ROŚLINY DZIKO ROSNĄCE
Większość roślin kwitnących dziko rosnących stanowi źródło pożywienia dla pszczół. Im większa różnorodność flory tym większy wybór mają pszczoły.
Wśród dzikich roślin mamy gatunki kwitanące o różnych porach roku, tak żeby owoady miały pokarm przez cały sezon. Zaczyna się więc od przedwiośnia
i wiosny od leszczyn, wierzb, przebiśniegów, zawilcy, klonów, dzikich wiśni i czereśni, tarniny, mniszka i czeremchy. Następnie kwitną kruszyna pospolita,
robinie zwane akacjami, lipy i mnóstwo kwiatów na łąkach, leśne maliny i jeżyny. Jesienią mamy nawłoć, wrzosy.
ROŚLINY JADALNE i OZDOBNE
W przydomowych ogrodach, jak również na balkonach, można uprawiać rośliny ozdobne i jadalne, które są miododajne i wartościowe dla pszczół.
Warte posadzenia są wszystkie krzewy i drzewa owocowe. Pszczoły uwielbiają jabłonie, wiśnie, czereśnie, śliwki, grusze, porzeczki czerwone i czarne,
agrest, maliny, truskawki i poziomki. Możemy siać i sadzić warzywa: ogórki, groch, fasolę, dynię i cukinię, dynie ozdobne, słoneczniki.
ROŚLINY UPRAWNE
Co roku siejemy dla naszych podopiecznych większe połacie roślin uprawnych miododajnych. Rzepak siejemy już jesienią, aby wczesną wiosną
zakwitł i dał nam pyszny wiosenny miód. Później zakwita wysiana wczesną wiosną fioletowa facelia, która niebiańsko pachnie. A na sam koniec
moża wysiewać grykę, która stanowi pożywienie późnym latem.
ZAPYLANIE
Natura w trwającym miliony lat procesie ewolucji powiązała ze sobą kwiaty i owady. Jedne nie mogą żyć bez drugich. Kwiaty zapewniają owadom pokarm,
a owady poprzez zapylanie gwarantują roślinom wydanie nasion i przetrwanie gatunku.
Roślina ma dwa cele: rosnąć i wydać nasiona, z których rozwinie się nowa roślina. Nasiona znajdują się w owocach, które powstają z zapylonych kwiatów.
ZAPYLENIE polega na przeniesieniu pyłku - czyli męskiego materiału genetycznego - z pręcika na słupek - żeński organ. Najlepiej, gdy materiał genetyczny
pochodzi z dwóch różnych roślin tego samego gatunku. I w tym miejscu do pracy przystępują pszczoły - prawdziwi profesjonalni eksperci w zapylaniu.
Rośliny wabią pszczoły pięknymi kolorami płatków kwiatów, intensywnym zapachem i słodkim nektarem z dna kwiatu. Owad chcący się posilić nektarem musi
otrzeć się o słupki i pręciki, brudząc się przy tym pyłkiem. Potem przenosi ten pyłek na następny kwiat i dostarcza przesyłkę do celu. Owad się najadł, kwiat został zapylony i wszyscy są zadowoleni.
ROŚLINY JADALNE
Z listy 100 roślin uprawnych zapewniających nam 90% żywności 71 jest zapylane przez pszczoły.
Dzięki pracy pszczół mamy takie owoce jak: jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, maliny i arbuzy.
Warzywa pestkowe: ogórki, pomidory, paprykę i dynię.
Pszczoły zapylają także rośliny, których owoców nie jemy, a które stanowią nasze pożywienie, czyli: buraki, marchewka, por, kapusta, kalafior, brokuł.
Niektóre z tych warzyw trzeba zostawić aby zakwitły i wydały nasiona, które są wysiewane w następnym roku.
ROŚLINY DZIKO ROSNĄCE
Większość roślin kwitnących dziko rosnących stanowi źródło pożywienia dla pszczół. Im większa różnorodność flory tym większy wybór mają pszczoły.
Wśród dzikich roślin mamy gatunki kwitanące o różnych porach roku, tak żeby owoady miały pokarm przez cały sezon. Zaczyna się więc od przedwiośnia
i wiosny od leszczyn, wierzb, przebiśniegów, zawilcy, klonów, dzikich wiśni i czereśni, tarniny, mniszka i czeremchy. Następnie kwitną kruszyna pospolita,
robinie zwane akacjami, lipy i mnóstwo kwiatów na łąkach, leśne maliny i jeżyny. Jesienią mamy nawłoć, wrzosy.
ROŚLINY JADALNE i OZDOBNE
W przydomowych ogrodach, jak również na balkonach, można uprawiać rośliny ozdobne i jadalne, które są miododajne i wartościowe dla pszczół.
Warte posadzenia są wszystkie krzewy i drzewa owocowe. Pszczoły uwielbiają jabłonie, wiśnie, czereśnie, śliwki, grusze, porzeczki czerwone i czarne,
agrest, maliny, truskawki i poziomki. Możemy siać i sadzić warzywa: ogórki, groch, fasolę, dynię i cukinię, dynie ozdobne, słoneczniki.
ROŚLINY UPRAWNE
Co roku siejemy dla naszych podopiecznych większe połacie roślin uprawnych miododajnych. Rzepak siejemy już jesienią, aby wczesną wiosną
zakwitł i dał nam pyszny wiosenny miód. Później zakwita wysiana wczesną wiosną fioletowa facelia, która niebiańsko pachnie. A na sam koniec
moża wysiewać grykę, która stanowi pożywienie późnym latem.
Rzepak:
Facelia:
Gryka: