Apiterapia to leczenie pszczelimi produktami. Termin pochodzi od łacińskiej nazwy pszczoły miodnej Apis mellifera.
W produktach pszczelich: miodzie, pyłku, pierzdze, propolisie, mleczku pszczelim, jadzie, wosku czy powietrzu z ula, występują wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do przemiany, witaminy, minerały, białka, węglowodany oraz bezpośrednio zasymilowane bez przetwarzania w organizmie ludzkim, lipidy, enzymy, koenzymy, kwasy organiczne.
Produkty pszczele mają wiele korzyści dla tych, którzy je stosują, takich jak:
- podnoszenie odporności, a przez to zapobieganie chorobom, gdy są wykorzystywane w sposób regularny;
- nie zawierają składników chemicznych, nie powodują skutków ubocznych, jeśli używa się ich odpowiednio;
- są niezwykle bogate w substancje odżywcze i substancje czynne, które chronią ludzki organizm przed różnymi chorobami.
Apiterapia to leczenie pszczelimi produktami. Termin pochodzi od łacińskiej nazwy pszczoły miodnej Apis mellifera.
W produktach pszczelich: miodzie, pyłku, pierzdze, propolisie, mleczku pszczelim, jadzie, wosku czy powietrzu z ula, występują wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do przemiany, witaminy, minerały, białka, węglowodany oraz bezpośrednio zasymilowane bez przetwarzania w organizmie ludzkim, lipidy, enzymy, koenzymy, kwasy organiczne.
Produkty pszczele mają wiele korzyści dla tych, którzy je stosują, takich jak:
- podnoszenie odporności, a przez to zapobieganie chorobom, gdy są wykorzystywane w sposób regularny;
- nie zawierają składników chemicznych, nie powodują skutków ubocznych, jeśli używa się ich odpowiednio;
- są niezwykle bogate w substancje odżywcze i substancje czynne, które chronią ludzki organizm przed różnymi chorobami.